Часті запитання

Навіщо мити посуд у посудомийній машині?

Посудомийна машина спрощує догляд за домом і економить ваш час. Окрім того, це дозволяє піклуватися про навколишнє середовище. Посудомийна машина використовує менше води й електроенергії порівняно з ручним миттям. Загалом, будь-який посуд, що марковано виробником як придатний чи безпечний для посудомийних машин, можна мити в посудомийній машині. Якщо ви слідуватимете кільком простим правилам і використовуватимете відповідний асортимент продукції Somat, ви щоразу діставатимете з машини блискучий посуд без розводів.

Які функції пропонують різні програми миття посуду?

Попередній цикл ополіскування.
Машини деяких типів дозволяють безпосередньо вибирати кілька програм із циклом споліскування. Такі програми зазвичай гарантують інтенсивніше очищення. Для отримання відповідної інформації див. інструкцію до машини чи головну сторінку веб-сайту виробника машини. Функція попереднього ополіскування дозволяє позбутися залишків їжі, що видаляються холодною водою, уже на початку циклу. Після цього запускається цикл очищення з водопровідною водою. І вже потім до відсіку дозатора автоматично потрапляє мийний засіб. Залежно від вибраної програми вода нагрівається до заданої температури в діапазоні 35—75° C. Цикл очищення триває від 15 до 90 хвилин і завершується спуском води, використаної для миття.
Проміжне ополіскування
Усі програми включають проміжне ополіскування. Цей цикл дозволяє видалити будь-які залишки водопровідної води та забруднень, готуючи посуд до кінцевого ополіскування. Проміжне ополіскування завершується спуском води.
Кінцеве ополіскування.
Усі програми (за винятком програми попереднього ополіскування) включають функцію кінцевого ополіскування. При цьому до машини подається вода, яка нагрівається до 75° C (у стандартних програмах). Протягом нагрівання з дозатора автоматичного додається ополіскувач для посудомийних машин. При використанні таблеток Somat All in 1 або Gold вам не знадобиться додатковий ополіскувач для посудомийних машин (оскільки він уже міститься в зазначених засобах).
Висушування.
Усі програми (за винятком вкрай швидких циклів «лише ополіскування», наприклад, програм, призначених для швидкого очищення лише склянок) обов'язково включають висушування. Залишкове тепло від кінцевого ополіскування дозволяє висушувати посуд. Цикл висушування зазвичай триває від 20 до 70 хвилин.
Регенерація
Абсолютна більшість машин придатні для використання Солі Somat. Такі машини здійснюють автоматичне пом'якшення води протягом відповідних інтервалів. Для цього використовується розчин солі з резервуара. Якщо жорсткість води не перевищує 21° dH (за німецькою шкалою жорсткості), при застосуванні Somat All in 1 або Somat Gold не потрібно додавати сіль для посудомийних машин.

Як можна заощаджувати електроенергію та воду?

Для початку, можна знизити температуру миття посуду до 50° C чи 55° C. Це дозволить зекономити близько 84 кВт електроенергії та 1497 л води на рік.
По-друге, слід застосовувати автоматичну програму. Така програма підбере оптимальні налаштування для посуду в машині; при цьому використовуватиметься оптимальна кількість води й електроенергії. Розкладіть і впорядкуйте посуд відповідно до вказівок виробника посудомийної машини. Регулярно перевіряйте та прочищайте систему сітчастих фільтрів на водозливі. Зрештою, запускайте посудомийну машину лише при повному завантаженні (коли це можливо).

Чому слід використовувати автоматичні програми?

Автоматичні програми підбирають оптимальні налаштування для посуду в машині; при цьому використовуватиметься оптимальна кількість води й електроенергії. Таким чином, ви піклуєтеся про навколишнє середовище.
При правильному застосуванні сучасні засоби для автоматичної посудомийної машини дозволяють отримувати бажані результати очищення вже при 50° C або 55° C (за умови вибору автоматичних програм).

Яка різниця між посудом, придатним для посудомийних машин, і посудом, безпечним для посудомийних машин?

Для опису характеристик посуду часто використовуються терміни «придатний для посудомийних машин» і «безпечний для посудомийних машин». Термін «придатний для посудомийних машин» не має офіційного визначення. Зазвичай виробник посуду вказує його, виходячи зі свого досвіду. З іншого боку, термін «безпечний для посудомийних машин» передбачає випробування й оцінку дії неметалевого посуду відповідно до двох міжнародних стандартів: EN 12875-1 та EN 12875-2. Результати цих випробувань відображаються стандартизованими значками із зазначенням максимального числа циклів миття посуду, які посуд витримує без пошкодження. Для металевого посуду наразі немає стандартизованих випробувань. Каструлі та сковорідки, виготовлені з металів без магнітних властивостей або ж виготовлені з одного матеріалу, зазвичай без проблем миються в посудомийній машині; вони часто марковані як «безпечні для посудомийних машин». Якщо посуд виготовлено з різних матеріалів (наприклад, коли корпус металевий, а ручка пластикова) і ви сумніваєтеся щодо миття такого посуду в машині, краще проконсультуватися з виробником.

Який посуд можна класти до посудомийної машини?

Посуд виготовляється з різноманітних матеріалів. Реакція посуду на миття в посудомийній машині залежить від матеріалів, з яких його виготовлено, і від способу виготовлення чи обробки.
Нержавіюча сталь
Столові прибори, каструлі, сковорідки, пласкі тарілки для сервірування, лопатки, черпаки та сіточки часто виготовляють із нержавіючої сталі. На відміну від заліза та «звичайної» сталі, нержавіюча сталь не іржавіє. Це досягається завдяки тому, що залізо сплавляється з іншими металами (зокрема, із хромом і нікелем) у різних співвідношеннях. Нержавіюча сталь зазвичай придатна для миття в посудомийній машині.

Скло
Скло часто застосовується як матеріал для посуду. Воно має особливі властивості — прозорість, відбиття світла, блиск, водонепроникність і стійкість до дії хімічних агентів. Зазвичай скло придатне для миття в посудомийній машині.

Срібло
Найчастіше ми миємо в посудомийних машинах столові прибори саме зі срібла. Прибори, які не підходять для миття в автоматичній посудомийній машині: декоративні тарілки-підставки, миски та пласкі тарілки, підсклянники, сільниці, перечниці та цукорниці, які вкриті вкрай тонкими шарами срібла та мають зазвичай додатковий шар лаку.

Дерево
Нелаковані вироби з дерева, наприклад великі ложки для приготування їжі, що не мають склеєних елементів, придатні для миття в машині. Водночас такі вироби можуть бліднішати, а їхня поверхня може стати грубою. На дерев'яних дошках із великою площею можуть утворюватися тріщини. Дерев'яні ручки столових приборів можуть ставати матовими чи тріскатися. Лаковане дерево не придатне для миття в машині. Розбухання дерева спричиняє відпадання шматків лаку.

Кераміка
Тонкий керамічний посуд можна поділити на чотири групи:
глиняний, гончарний, порцеляновий та із сантехнічного фарфору. При визначенні безпечності таких матеріалів для обробки в посудомийній машині користуються таким правилом: чим твердіший матеріал і чим менш він пористий, тим безпечніше його миття в машині.

Пластик
Пластикові деталі можуть легко деформуватися, якщо їх помістити на нижню полицю машини з відкритим нагрівальним елементом. Саме тому пластикові вироби найкраще розміщувати на верхній полиці. Пластик може змінювати колір від їжі, що легко залишає плями. До неї належать томатний сік, кетчуп, морквяний сік, червоний буряк, червона капуста тощо.

Чи можна одночасно мити в машині столові прибори, виготовлені з різних металів?

Допускається миття столових приборів зі срібла та нержавіючої сталі в одній партії завантаження машини. Водночас слід пам'ятати, що різні типи металів не мають контактувати протягом миття. Інакше металеві частини можуть потемніти чи вкритися плямами.

Чи можна мити в посудомийній машині вироби з алюмінію?

Чистий алюміній реагує як з кислотами, так і з лужними елементами. Алюмінієва поверхня може змінювати вигляд після контакту зі звичайною водою. Чорні плями на алюмінії відомі як «водяні плями». Такий тип алюмінієвих виробів (наприклад, чавилки для часнику) не допускає миття в посудомийній машині, оскільки це може призвести до незворотних пошкоджень виробу. Якщо йдеться про каструлі та сковорідки з алюмінію, рекомендовано проконсультуватися з виробником, який і має визначити придатність чи безпечність посуду для очищення в посудомийній машині. Наявність відкритих шарів алюмінію в основі каструль і сковорідок означатиме, що їх не слід мити в посудомийній машині.

Як правильно завантажувати посуд до посудомийної машини?

Перед завантаженням машини слід зчистити залишки їжі, що легко видаляються. Попереднє замочування в мийці не є ані обов'язковим, ані безпечним для навколишнього середовища. Єдиний виняток становлять залишки, що не розчиняються у воді. До таких належать шпинат, попіл від цигарок чи подрібнені трави. Такі залишки слід спочатку спробувати змити, оскільки в іншому разі вони можуть осісти на іншому посуді.
Посуд має нерухомо розміщуватися на полицях. Особливо надійно слід розміщувати склянки, аби вони не пошкодили одна одну при терті.
Рекомендовано розміщувати чашки в кутах полиць, а глибокі тарілки — по центру. Не рекомендується класти прибори на інший посуд на полиці без фіксації. У цьому разі вони можуть призвести до утворення «хмари розбризкування», що не даватиме воді потрапити на весь посуд у машині.
Окрім того, слід окремо переконатися, що розбризкувачі можуть вільно обертатися.
Розміщуйте великі вироби на нижній полиці, а малі та делікатні (чашки, склянки тощо) — на верхній полиці.
Столові прибори розміщуються невідсортованими у відповідному лотку ручками донизу. Якщо ваша машина має полицю для столових приборів, їх можна сортувати в процесі розміщення на полиці.
Пластикові вироби можуть легко деформуватися, якщо їх помістити на нижню полицю машини з відкритим нагрівальним елементом. Саме тому пластикові вироби найкраще розміщувати на верхній полиці.

Що слід знати при вивантаженні посудомийної машини?

Після завершення виконання програми залиште дверцята посудомийної машини трохи відкритими на кілька хвилин. Це дозволить посуду охолонути. Починайте діставати посуд із нижньої полиці. При цьому вода, що може лишатися на верхній полиці, не крапатиме на сухий посуд знизу.

Якого догляду потребує посудомийна машина?

При правильному використанні посудомийна машина не потребує щоденного чищення, адже відсіки очищуються автоматично протягом циклу миття посуду. Водночас слід регулярно чистити систему сітчастих фільтрів.
Якщо додавати замалий об'єм засобу для миття посуду, не зчищати великі чи вкрай жирні залишки їжі, а також вибирати програми, що не відповідають рівню забруднення чи не підходять для жирних залишків та іншого нальоту, залишки їжі можуть лишитися всередині посудомийної машини, знижуючи ефективність очищення та створюючи перешкоди для протоку води в системі. У цьому разі, а також в інших випадках, коли ефективність очищення незадовільна, слід очистити внутрішні стінки та сопла обертальних розбризкувачів.
Рекомендується проводити регулярні (раз на місяць чи два місяці) цикли очищення із засобом для догляду за посудомийною машиною Somat Machine Cleaner, оскільки це дозволить зберігати чистоту видимих і прихованих водопровідних деталей посудомийної машини.
Для чищення бічних країв посудомийної машини замість Somat Machine Cleaner можна скористатися побутовим мийним засобом універсального призначення. Просто нанесіть засіб вологою ганчіркою та протріть забруднення.

Що викликає запах і як його можна позбутися?

Шланг зливу води слід установлювати перед сифоном, що слугує пасткою для запахів. Окрім того, шланг не має перекручуватися.
По-друге, можливо була обрана неправильна програма миття посуду, що не відповідає обсягам його забруднення. Це спричиняє появу залишків у сітках чи фільтрах.
Рішення: підвісьте флакон із Somat Machine Cleaner у посудомийній машині та запустіть цикл очищення відповідно до інструкцій, вибравши одну з найінтенсивніших програм.
Окрім того, причиною запаху можуть слугувати залишки на ущільненні дверцят. Рішення: нанесіть мийний засіб на ганчірку й очистіть ущільнення дверцят.
Якщо запах спричинено тим, що машину не використовували протягом тривалих проміжків часу, уникнути цього допоможе Ароматизатор Somat Deo-Pearls®. Таблетки Somat Classic, Somat tabs All in 1 або Gold так само сприяють нейтралізації неприємних запахів. У результаті машина буде приємно пахнути після кожного циклу миття.

Чи можна використовувати продукцію Somat із посудомийними машинами, що мають впуск гарячої води?

Практично всі побутові посудомийні машини допускають підключення до гарячої води. Як правило, максимальна температура на вході не має перевищувати 60° C. Для отримання детальної інформації краще проконсультуватися з виробником посудомийної машини. Якщо посудомийну машину підключено до гарячої води, енергоспоживання буде нижчим. Це пов'язано з тим, що для нагрівання води протягом програми миття посуду знадобиться менше електроенергії. Фактичні обсяги заощадженої енергії залежатимуть від температури гарячої води на вході та температури в приміщенні.
Очищувальна дія засобу для миття Somat має підтверджену силу для машин, що підключені до гарячої води. Навіть ті компоненти формули, що мають чутливість до температури (наприклад, ензими), діють із повною потужністю: гаряча вода протягом першого циклу (попереднього ополіскування чи основного циклу залежно від вибраної програми) охолоджується до 30° C за рахунок нижчої температури посуду та внутрішніх стінок машини.

Коли на додачу до засобу для миття слід використовувати ополіскувач для посудомийних машин і сіль для пом'якшення води?

При використанні багатофункціональних таблеток (наприклад, Somat All in 1 чи Somat Gold) не треба застосовувати ополіскувач для посудомийних машин. Якщо жорсткість води не перевищує 21° dH (за німецькою шкалою жорсткості), регенеруюча сіль не потрібна. Водночас, якщо жорсткість води вища від наведеного значення, слід застосовувати регенеруючу сіль. Це захистить машину та допоможе досягти оптимальних результатів. Залежно від типу машини попереджувальна лампа може відображати брак ополіскувача для посудомийних машин або солі. При правильному використанні багатофункціональних таблеток можна ігнорувати сигнали ламп.

Чи можна використовувати в посудомийній машині засоби для миття посуду вручну?

Засоби для миття посуду вручну не призначені для використання в посудомийних машинах. Такі засоби формують піну, що може потрапити до основного лотка посудомийної машини та спричинити спрацьовування системи захисту від витікання води. При цьому вам доведеться звернутися до технічного фахівця з обслуговування, аби повернути машину до робочого стану. З тієї ж причини будь-який посуд, який попередньо мився вручну, слід ретельно промивати перед розміщенням у посудомийній машині.

Які програми посудомийної машини слід використовувати для різних типів забруднень?

70/75° C (інтенсивна програма):
каструлі та сковорідки зі звичайним або складним забрудненням.
65° C (звичайна чи універсальна програма):
присохлі залишки їжі.
50/55° C (звичайна чи універсальна програма):
посуд зі звичайним забрудненням.
45/55° C (енергозберігаюча/універсальна програма):
посуд зі звичайним забрудненням (програма може тривати довше, ніж звичайна програма).
35 - 45° C (делікатна програма/скло):
чутливий до тепла посуд (особливо склянки) зі слабким забрудненням.
35 - 60° C (швидка/коротка програма):
посуд із легким забрудненням без присохлих залишків їжі (програма триває менше години, проте машина може споживати більше електроенергії).

Чому після завершення програми посудомийної машини на посуді може лишатися їжа?

Серед можливих причин такого явища: вибір неправильної програми, неправильне завантаження посудомийної машини, а також нерозчинні залишки їжі на посуді. Найкращий спосіб уникнути поганих результатів миття посуду — зчищати або протирати найгірші залишки їжі з посуду одразу ж після її прийому та негайно поміщати посуд до посудомийної машини. Перевіряйте правильність завантаження машини. Розбризкувачі мають вільно обертатися, а сопла не мають бути заблокованими. Слідуйте підказкам із завантаження посуду.

Що спричиняє залишки дрібного піску (особливо на склянках чи чашках) після миття посуду в машині?

Піщані залишки на склянках, чашках, мисках чи у вузьких посудинах можуть виникати при надмірному забрудненні посуду або за низької температури миття. Не слід розміщати високий вузький посуд зі скла в кутах верхнього відсіку, оскільки це може перешкоджати потраплянню води на інший посуд. Якщо залишки їжі не змиваються, це часто може спричинятися «сліпими ділянками» на посуді. Іншими словами, ці ділянки були закриті від струменів води іншим посудом. Регулярно перевіряйте систему сітчастих фільтрів і сопла. При цьому слід прочищати будь-які забруднення, аби уникнути повторного рознесення та відкладання залишків їжі.

Чому інколи так важко очистити чашки від чайних плям?

Якщо залишити чорний чай на певний час, він може формувати плівку. Така плівка лишається на внутрішній поверхні чашки. Ці плями вкрай важко видалити жорсткою водопровідною водою. Зокрема, це стосується певних типів чаю. Для видалення чайних плям збільшіть дозування порошкового засобу для миття посуду або скористайтеся багатофункціональною таблеткою Somat із програмою на 50/55° C. Таблетки Somat Classic, Somat All in 1 та Gold здатні видаляти чайні плями навіть за низьких температур.

Як позбутися жирних відкладень усередині посудомийної машини?

Якщо постійно мити вкрай жирний посуд на коротких програмах чи на швидких циклах, жирні залишки збиратимуться й осідатимуть на сітчастих фільтрах і в камері для миття посуду. Завжди вибирайте програму миття посуду відповідно до ступеня його забруднення. Якщо каструлі чи посуд містять особливо жирні залишки, перед їх розміщенням у посудомийній машині слід зчистити такі забруднення. Для цього можна скористатися столовим приладами чи паперовим рушником. Щоб полегшити очищення внутрішніх поверхонь посудомийної машини, рекомендується скористатися засобом для догляду за посудомийною машиною Somat Machine Cleaner.

Після миття посуду в машині на ньому лишається біла плівка, що розчиняється у воді. Що спричиняє її появу та як її позбутися?

Якщо для пом'якшення води використовується регенеруюча сіль, на посуді може лишатися біла плівка, що розчиняється у воді. Це пов'язано з витоком розчину солі з резервуара для регенеруючої солі. Це явище може бути викликано переліченими нижче причинами.

  • Кришка резервуара з сіллю закрита не до кінця. Через це сольовий розчин проникає до камери для миття посуду. У цьому разі просто закрийте кришку до кінця.
  • На кришці може бути мікротріщина, тому, можливо, слід замінити кришку.
  • При наповненні резервуара надлишок сольового розчину міг перелитися до камери для миття посуду. У цьому разі слід вибрати короткий цикл і запустити машину порожньою (тобто без посуду).

Після миття на посуді залишається біла плівка, що не розчиняється у воді. Що спричиняє її появу та як її позбутися?

Плівка може виявитися вапняним нальотом. Така плівка може формуватися при використанні порошкового мийного засобу чи таблеток без функції солі та за відсутності регенеруючої солі в системі пом'якшення води. У цьому разі слід заново засипати сіль або скористатися багатофункціональними таблетками з функцією солі (наприклад, Somat All in 1 або Somat Gold). Якщо жорсткість води перевищує 21° dH (за німецькою шкалою жорсткості), накип може формуватися навіть при використанні багатофункціональних таблеток. У цьому разі слід додати до відповідного резервуара сіль у поєднанні з багатофункціональним засобом для очищення. Перевірте відповідність налаштувань модуля пом'якшення води до жорсткості водопровідної води (див. інструкцію до посудомийної машини).
Швидке рішення: запустіть машину без завантаження на найінтенсивнішій програмі, скориставшись засобом Somat Machine Cleaner. Це дозволить видалити вапняний наліт. Якщо завантажений посуд повністю вкрито білою плівкою, що не розчиняється у воді, можна залишити цей посуд на час роботи машини із засобом для посудомийної машини. ВИНЯТОК: чутливий до кислоти посуд, наприклад, емальований чи декорований.

Що спричиняє потемніння столових приборів зі срібла після миття?

Імовірно, потемніння — це наслідок їжі, яка споживалася з використанням цих приборів. Потемніння можуть спричиняти залишки їжі, що містять сірку (наприклад, гірчиця, яйця, бобові, риба тощо). Якщо столові прибори миються в посудомийній машині, залишки їжі, що містять сірку, довше діють на прибори (порівняно з миттям вручну). Функція захисту срібла таблеток Somat уберігає срібло від потемніння, якщо його причиною є залишки їжі, що містять сірку. Якщо обсяги залишків їжі занадто великі, або якщо машина використовується нечасто, рекомендується мити срібні вироби вручну безпосередньо після їжі або ж попередньо ополіскувати їх холодною водою в машині одразу після завантаження. Так само слід уникати будь-якого прямого контакту срібла та нержавіючої сталі всередині машини. Водночас не лише зовнішні фактори призводять до потемніння срібла. Вирішальну роль можуть грати склад і спосіб нанесення срібного покриття. Наприклад, срібло 800 проби може змінювати колір із золотистого на світло-коричневий через високий вміст міді (200 частин на 1000). З цієї причини такі срібні вироби менш придатні для машинного миття посуду. Водночас, якщо прибор піддавався вторинному посрібненню в гальванічній ванні, він матиме ті ж характеристики, що й прибор із шаром срібла 90 чи 100 проби. Дуже старі прибори із посрібненням, яке зносилося з часом, інколи так само мають тенденцію до потемніння (особливо в тих місцях, де видно основний матеріал виготовлення прибору). Слід утриматися від миття таких приборів у машині. Загалом, не існує універсального способу уникнути потемніння срібних столових приборів. Для боротьби зі зміною кольору виробів зі срібла можна скористатися засобом для полірування металу.

Що спричиняє появу райдужної плівки на столових приборах із нержавіючої сталі чи каструлях для варіння?

Такі кольори «райдуги» — це різновид потемніння, спричинений різними типами їжі (кольоровою капустою, селерою, кольрабі, грибами, картоплею або вареною рибою). Вода для миття, що містить такі речовини, також може спричиняти зміну кольору іншого посуду всередині машини. Описані кольори райдуги спричинені вкрай тонкою плівкою, що осідає на сталі. Фізично така плівка абсолютно безпечна; для її видалення слід скористатися засобом для посудомийної машини або засобом для полірування металу.

Що спричиняє появу іржавих плям, наприклад на столових приборах із нержавіючої сталі? Перед миттям приборів у машині таких плям не було.

Такі іржаві плями, що називають миттєвою іржею, зазвичай переносяться на посуд чи столові прибори з нержавіючої сталі від інших джерел. До таких належать гвинти зі звичайної сталі, що використовуються, наприклад, для фіксації ручок на каструлях чи сковорідках. Іншими джерелами іржі можуть виступати емальовані кухонні прибори з відбитими шматками емалі, ножі для чищення, чайні сита або інші кухонні прибори зі сталі з низьким вмістом домішок. Інша поширена причина миттєвої іржі — пошкодження пластикової оболонки полиць для посуду, що призводить до оголення металевих стержнів. Іржа, що утворюється через це, потім розноситься мийною водою по всій машині й осідає на приборах із нержавіючої сталі. Засіб для миття посуду не може спричиняти іржу. У рідкісних випадках іржа може наноситися через водопровідну воду, що використовується в машині.

Як на виробах із нержавіючої сталі виникають дрібні іржаві плямки та як їх уникнути?

Найпоширеніший тип корозії нержавіючої сталі — це точкова корозія (дрібні плями-цятки), що вкрай деструктивно впливає на матеріал. Особливо ця корозія притаманна лезам ножів. Точкова корозія починається з маленьких (величиною з кінчик шпильки) ямок, невидимих для людського ока. Зі збільшенням ямок пошкоджені ділянки, які мають зернисту структуру та колір яких різниться від темно-сірого до чорного, можуть сягати розміру до кількох міліметрів. Причина такої корозії — пошкодження захисного шару на поверхні. Корозію спричиняють хлориди, до яких належить звичайна сіль у питній воді та залишках їжі. Наявні в їжі кислоти так само посилюють описаний ефект. Таким чином, при повторному заповненні резервуара з сіллю для системи пом'якшення води вкрай важливо перевіряти, щоб у нижньому відсіку посудомийної машини та на інших її частинах не лишалося солі для посудомийних машин. Для цього можна запускати цикл попереднього споліскування або короткий цикл (якщо у вас нова модель посудомийної машини). Він забезпечує змивання будь-яких залишків регенеруючої солі або сольового розчину, що пролився з резервуара. Лужна продукція (наприклад, мийні розчини) не спричиняють точкову корозію на поверхнях із нержавіючої сталі.

У деяких склянках з'являється непрозора молочна «поволока», якої неможливо позбутися. Чому це відбувається?

Виникнення корозії скла, що спричиняє молочне помутніння, залежить від типу скла й умов миття посуду. Попри стійкість до дії хімічних агентів із плином часу скло може пошкоджуватися як чистою водою, так і водяними розчинами. Внаслідок вимивання речовин склянка виглядає зношеною. Цей ефект посилюється при постійних змінах стану поверхні скла (вологе чи сухе) і стрибках температури (протягом проміжного циклу миття). Водночас, візуальні ефекти на кшталт потемніння чи смужок молочного кольору внаслідок машинного миття скла можуть з'явитися через значний проміжок часу. Оскільки ми звикли до прозорості та блиску скла, будь-які зміни в структурі цього матеріалу помітні одразу. Описаний ефект не залежить від типу мийного засобу. Зазначена корозія скла може розвиватися при використанні довільного мийного засобу для автоматичної посудомийної машини. Водночас засоби Somat All in 1 та Somat Gold мають функцію захисту скла, що допомагає захистити скло від корозії впродовж значного часу.
Дієва порада на майбутнє: при купівлі нових виробів зі скла придивляйтеся до маркування чи приміток щодо придатності виробу для машинного миття посуду. Деякі виробники забезпечують стійкість скла до корозії протягом заданої кількості циклів миття посуду.

Чому пластикові вироби гірше висушуються в машині порівняно з іншим посудом?

Пластикова поверхня відштовхує воду, тому пластик важче намочити. Це призводить до формування крапель протягом висушування. Окрім того, пластик майже не вбирає тепло. Саме тому він сохне повільніше порівняно з іншими матеріалами. Окремі пластикові вироби можуть лишатися трохи вологими після машинної обробки. Це залежить від стану поверхні пластику (наскільки вона нова, груба, чи містить подряпини тощо) і від ефективності сушіння в посудомийній машині.

Як уникнути подряпин на скляній поверхні?

Подряпини є безпосереднім наслідком механічного впливу на скляну поверхню. Навряд чи ви знайдете скляний посуд для напоїв, що використовується щодня і не має таких пошкоджень. Подряпини та вибоїни найчастіше виникають тоді, коли при митті посуду в машині скляний посуд контактує один з одним або з іншими твердими об'єктами. Це трапляється протягом завантаження скляних виробів до машини або при надто близькому розташуванні скляного посуду на полиці машини (наприклад, впритул). Як наслідок, навколо зовнішньої поверхні склянки можуть виникати канавки у формі кола. Таке явище пояснюється тим, що при митті елементи скляного посуду обертаються один відносно одного. Подряпини можуть з'являтися в окремих місцях або ж навколо всієї склянки. Вони також можуть «об'єднуватися», формуючи білі плями чи кільця. Зазвичай вибоїни є наслідком більш ранніх пошкоджень, які не вгледіти неозброєним оком. Натомість під мікроскопом можна розрізнити вкрай тонкі тріщини, що розташовуються одна поряд з іншою та виглядають, наче луска. Такі тонкі тріщини стають помітними на око лише після кількаразового миття в посудомийній машині. Загалом, схожі на подряпини відмітки на склі не видно неозброєним оком при першій появі. Чим частіше мити скло в посудомийній машині, тим помітнішими стають такі відмітки. Це пов'язано з тим, що як вода, так і водяний розчин мийних засобів проникає до подряпин чи тонких тріщин. Як наслідок, частинки скла, які мають гірший зв'язок із рештою матеріалу, відламуються. Урешті-решт, на пришвидшення процесу впливають перепад температури між гарячим циклом миття та холодним проміжним циклом.

Чому вимитий скляний посуд інколи має неприємний запах?

Існує поширений стереотип, що скляна поверхня є вкрай рівною та герметичною. Насправді ж скло має шорстку нерівномірну структуру, яку можна розгледіти під мікроскопом. Маленькі частинки бруду можуть проникати до розломів у склі як протягом використання, так і при митті посуду в машині. Залежно від умов миття посуду (вибраної програми, температури очищення, тиску води при розбризкуванні тощо) такі частинки можуть не видалятися при промиванні скла. Особливо часто це явище спостерігається з високими склянками та келихами, адже струмені води не завжди досягають їхньої основи. З плином часу з такими частинками можуть відбуватися хімічні реакції, що призводять до появи запаху в склі. При використанні склянки запах переноситься на напої. Описаний ефект особливо помітний у випадку газованої мінеральної води: бульбашки вуглекислого газу, що рухаються вгору, прихоплюють згадані частинки зі скляних стінок і виносять їх на поверхню.
Корозія скляного посуду, що експлуатується тривалий час, так само призводить до зміни структури поверхні. Це також полегшує затримку мікроскопічних частинок у склі.
Аби позбутися неприємних запахів від скла, промивайте посуд на високотемпературній програмі кілька разів поспіль. При здійсненні цієї процедури скляний посуд слід розміщувати на полиці таким чином, щоб струмені води досягали всіх ділянок поверхні скла. Залежно від стану та строку експлуатації склянок, у деяких випадках неможливо остаточно позбутися неприємних запахів.