Часті запитання
Навіщо мити посуд у посудомийній машині?
Які функції пропонують різні програми миття посуду?
Попередній цикл ополіскування
Машини деяких типів дозволяють безпосередньо вибирати кілька програм із циклом споліскування. Такі програми зазвичай гарантують інтенсивніше очищення. Для отримання відповідної інформації див. інструкцію до машини чи головну сторінку веб-сайту виробника машини. Функція попереднього ополіскування дозволяє позбутися залишків їжі, що видаляються холодною водою, уже на початку циклу. Після цього запускається цикл очищення з водопровідною водою. І вже потім до відсіку дозатора автоматично потрапляє мийний засіб. Залежно від вибраної програми вода нагрівається до заданої температури в діапазоні 35–75 °C. Цикл очищення триває від 15 до 90 хвилин і завершується спуском води, використаної для миття.
Проміжне ополіскування
Усі програми включають проміжне ополіскування. Цей цикл дозволяє видалити будь-які залишки водопровідної води та забруднень, готуючи посуд до кінцевого ополіскування. Проміжне ополіскування завершується спуском води.
Кінцеве ополіскування
Усі програми (за винятком програми попереднього ополіскування) включають функцію кінцевого ополіскування. При цьому до машини подається вода, яка нагрівається до 75 °C (у стандартних програмах). Протягом нагрівання з дозатора автоматично додається ополіскувач для посудомийних машин. При використанні таблеток Somat All in 1 або Gold вам не знадобиться додатковий ополіскувач для посудомийних машин (оскільки він уже міститься в зазначених засобах).
Висушування
Усі програми (за винятком вкрай швидких циклів «лише ополіскування», наприклад, програм, призначених для швидкого очищення лише склянок) обов'язково включають висушування. Залишкове тепло від кінцевого ополіскування дозволяє висушувати посуд. Цикл висушування зазвичай триває від 20 до 70 хвилин.
Регенерація
Абсолютна більшість машин придатні для використання солі Somat. Такі машини здійснюють автоматичне пом'якшення води протягом відповідних інтервалів. Для цього використовується розчин солі з резервуара. Якщо жорсткість води не перевищує 21° dH (за німецькою шкалою жорсткості), при застосуванні Somat All in 1 або Somat Gold не потрібно додавати сіль для посудомийних машин.
Як можна заощаджувати електроенергію та воду?
Для початку можна знизити температуру миття посуду до 50 °C чи 55 °C. Це дозволить зекономити близько 84 кВт електроенергії та 1497 л води на рік.
По-друге, слід застосовувати автоматичну програму. Така програма підбере оптимальні налаштування для посуду в машині; при цьому використовуватиметься оптимальна кількість води й електроенергії. Розкладіть і впорядкуйте посуд відповідно до вказівок виробника посудомийної машини. Регулярно перевіряйте та прочищайте систему сітчастих фільтрів на водозливі. Зрештою, запускайте посудомийну машину лише при повному завантаженні (коли це можливо).
Чому слід використовувати автоматичні програми?
Автоматичні програми підбирають оптимальні налаштування для посуду в машині; при цьому використовуватиметься оптимальна кількість води й електроенергії. Таким чином, ви піклуєтеся про навколишнє середовище.
При правильному застосуванні сучасні засоби для автоматичної посудомийної машини дозволяють отримувати бажані результати очищення вже за 50 або 55 °C (за умови вибору автоматичних програм).
Яка різниця між посудом, придатним для посудомийних машин, і посудом, безпечним для посудомийних машин?
Який посуд можна класти до посудомийної машини?
Посуд виготовляється з різноманітних матеріалів. Реакція посуду на миття в посудомийній машині залежить від матеріалів, з яких його виготовлено, і від способу виготовлення чи обробки.
Нержавіюча сталь
Столові прибори, каструлі, сковорідки, пласкі тарілки для сервірування, лопатки, черпаки та сіточки часто виготовляють із нержавіючої сталі. На відміну від заліза та «звичайної» сталі, нержавіюча сталь не іржавіє. Це досягається завдяки тому, що залізо сплавляється з іншими металами (зокрема, із хромом і нікелем) у різних співвідношеннях. Нержавіюча сталь зазвичай придатна для миття в посудомийній машині.
Скло
Скло часто застосовується як матеріал для посуду. Воно має особливі властивості — прозорість, відбиття світла, блиск, водонепроникність і стійкість до дії хімічних агентів. Зазвичай скло придатне для миття в посудомийній машині.
Срібло
Найчастіше ми миємо в посудомийних машинах столові прибори саме зі срібла. Прибори, які не підходять для миття в автоматичній посудомийній машині: декоративні тарілки-підставки, миски та пласкі тарілки, підсклянники, сільниці, перечниці та цукорниці, які вкриті вкрай тонкими шарами срібла та мають зазвичай додатковий шар лаку.
Дерево
Нелаковані вироби з дерева, наприклад великі ложки для приготування їжі, що не мають склеєних елементів, придатні для миття в машині. Водночас такі вироби можуть бліднішати, а їхня поверхня може стати грубою. На дерев'яних дошках із великою площею можуть утворюватися тріщини. Дерев'яні ручки столових приборів можуть ставати матовими чи тріскатися. Лаковане дерево не придатне для миття в машині. Розбухання дерева спричиняє відпадання шматків лаку.
Кераміка
Тонкий керамічний посуд можна поділити на чотири групи: глиняний, гончарний, порцеляновий та із сантехнічного фарфору. При визначенні безпечності таких матеріалів для миття в посудомийній машині користуються таким правилом: що твердіший матеріал і що менш він пористий, то безпечніше його миття в машині.
Пластик
Пластикові деталі можуть легко деформуватися, якщо їх помістити на нижню полицю машини з відкритим нагрівальним елементом. Саме тому пластикові вироби найкраще розміщувати на верхній полиці. Пластик може змінювати колір від їжі, що легко залишає плями. До неї належать томатний сік, кетчуп, морквяний сік, червоний буряк, червона капуста тощо.
Чи можна одночасно мити в машині столові прибори, виготовлені з різних металів?
Чи можна мити в посудомийній машині вироби з алюмінію?
Як правильно завантажувати посуд до посудомийної машини?
Перед завантаженням машини слід зчистити залишки їжі, що легко видаляються. Попереднє замочування в мийці не є ані обов'язковим, ані безпечним для навколишнього середовища. Єдиний виняток становлять залишки, що не розчиняються у воді. До таких належать шпинат, попіл від цигарок чи подрібнені трави. Такі залишки слід спочатку спробувати змити, оскільки в іншому разі вони можуть осісти на іншому посуді.
Посуд має нерухомо розміщуватися на полицях. Особливо надійно слід розміщувати склянки, аби вони не пошкодили одна одну при терті.
Рекомендовано розміщувати чашки в кутах полиць, а глибокі тарілки — по центру. Не рекомендується класти прибори на інший посуд на полиці без фіксації. У цьому разі вони можуть призвести до утворення «хмари розбризкування», що не даватиме воді потрапити на весь посуд у машині.
Окрім того, слід окремо переконатися, що розприскувачі можуть вільно обертатися.
Розміщуйте великі вироби на нижній полиці, а малі та делікатні (чашки, склянки тощо) — на верхній полиці.
Столові прибори розміщуються невідсортованими у відповідному лотку ручками донизу. Якщо ваша машина має полицю для столових приборів, їх можна сортувати в процесі розміщення на полиці.
Пластикові вироби можуть легко деформуватися, якщо їх помістити на нижню полицю машини з відкритим нагрівальним елементом. Саме тому пластикові вироби найкраще розміщувати на верхній полиці.
Що слід знати при вивантаженні посудомийної машини?
Якого догляду потребує посудомийна машина?
При правильному використанні посудомийна машина не потребує щоденного чищення, адже відсіки очищуються автоматично протягом циклу миття посуду. Водночас слід регулярно чистити систему сітчастих фільтрів.
Якщо додавати замалий об'єм засобу для миття посуду, не зчищати великі чи вкрай жирні залишки їжі, а також вибирати програми, що не відповідають рівню забруднення чи не підходять для жирних залишків та іншого нальоту, залишки їжі можуть лишитися всередині посудомийної машини, знижуючи ефективність очищення та створюючи перешкоди для протоку води в системі. У цьому разі, а також в інших випадках, коли ефективність очищення незадовільна, слід очистити внутрішні стінки та сопла обертальних розприскувачів.
Рекомендується проводити регулярні (раз на місяць чи два місяці) цикли очищення із засобом для догляду за посудомийною машиною Somat Machine Cleaner, оскільки це дозволить зберігати чистоту видимих і прихованих водопровідних деталей посудомийної машини.
Для чищення бічних країв посудомийної машини замість Somat Machine Cleaner можна скористатися побутовим мийним засобом універсального призначення. Просто нанесіть засіб вологою ганчіркою та протріть забруднення.
Що викликає запах і як його можна позбутися?
Шланг зливу води слід установлювати перед сифоном, що слугує пасткою для запахів. Окрім того, шланг не має перекручуватися.
По-друге, можливо, була обрана неправильна програма миття посуду, що не відповідає обсягам його забруднення. Це спричиняє появу залишків у сітках чи фільтрах.
Рішення: підвісьте флакон із Somat Machine Cleaner у посудомийній машині та запустіть цикл очищення відповідно до інструкцій, вибравши одну з найінтенсивніших програм.
Окрім того, причиною запаху можуть слугувати залишки на ущільненні дверцят. Рішення: нанесіть мийний засіб на ганчірку й очистіть ущільнення дверцят.
Якщо запах спричинено тим, що машину не використовували протягом тривалих проміжків часу, уникнути цього допоможе ароматизатор Somat Дуо-Перлз®. Таблетки Somat Classic, Somat All in 1 або Gold так само сприяють нейтралізації неприємних запахів. У результаті машина буде приємно пахнути після кожного циклу миття.
Чи можна використовувати продукцію Somat із посудомийними машинами, що мають впуск гарячої води?
Практично всі побутові посудомийні машини допускають підключення до гарячої води. Як правило, максимальна температура на вході не має перевищувати 60 °C. Для отримання детальної інформації краще проконсультуватися з виробником посудомийної машини. Якщо посудомийну машину підключено до гарячої води, енергоспоживання буде нижчим. Це пов'язано з тим, що для нагрівання води протягом програми миття посуду знадобиться менше електроенергії. Фактичні обсяги заощадженої енергії залежатимуть від температури гарячої води на вході та температури в приміщенні.
Очищувальна дія засобу для миття Somat має підтверджену силу для машин, що підключені до гарячої води. Навіть ті компоненти формули, що мають чутливість до температури (наприклад, ензими), діють із повною потужністю: гаряча вода протягом першого циклу (попереднього ополіскування чи основного циклу залежно від вибраної програми) охолоджується до 30 °C за рахунок нижчої температури посуду та внутрішніх стінок машини.
Коли на додачу до засобу для миття слід використовувати ополіскувач для посудомийних машин і сіль для пом'якшення води?
Чи можна використовувати в посудомийній машині засоби для миття посуду вручну?
Які програми посудомийної машини слід використовувати для різних типів забруднень?
70/75° C (інтенсивна програма):
каструлі та сковорідки зі звичайним або складним забрудненням.
65° C (звичайна чи універсальна програма):
присохлі залишки їжі.
50/55° C (звичайна чи універсальна програма):
посуд зі звичайним забрудненням.
45/55° C (енергозберігаюча/універсальна програма):
посуд зі звичайним забрудненням (програма може тривати довше, ніж звичайна програма).
35 - 45° C (делікатна програма/скло):
чутливий до тепла посуд (особливо склянки) зі слабким забрудненням.
35 - 60° C (швидка/коротка програма):
посуд із легким забрудненням без присохлих залишків їжі (програма триває менше години, проте машина може споживати більше електроенергії).
Чому після завершення програми посудомийної машини на посуді може лишатися їжа?
Що спричиняє залишки дрібного піску (особливо на склянках чи чашках) після миття посуду в машині?
Чому інколи так важко очистити чашки від чайних плям?
Як позбутися жирних відкладень усередині посудомийної машини?
Після миття посуду в машині на ньому лишається біла плівка, що розчиняється у воді. Що спричиняє її появу та як її позбутися?
Якщо для пом'якшення води використовується регенеруюча сіль, на посуді може лишатися біла плівка, що розчиняється у воді. Це пов'язано з витоком розчину солі з резервуара для регенеруючої солі. Це явище може бути викликано переліченими нижче причинами.
Кришка резервуара з сіллю закрита не до кінця. Через це сольовий розчин проникає до камери для миття посуду. У цьому разі просто закрийте кришку до кінця.
На кришці може бути мікротріщина, тому, можливо, слід замінити кришку.
При наповненні резервуара надлишок сольового розчину міг перелитися до камери для миття посуду. У цьому разі слід вибрати короткий цикл і запустити машину порожньою (тобто без посуду).
Після миття на посуді залишається біла плівка, що не розчиняється у воді. Що спричиняє її появу та як її позбутися?
Плівка може виявитися вапняним нальотом. Така плівка може формуватися при використанні порошкового мийного засобу чи таблеток без функції солі та за відсутності регенеруючої солі в системі пом'якшення води. У цьому разі слід заново засипати сіль або скористатися багатофункціональними таблетками з функцією солі (наприклад, Somat All in 1 або Somat Gold). Якщо жорсткість води перевищує 21° dH (за німецькою шкалою жорсткості), накип може формуватися навіть при використанні багатофункціональних таблеток. У цьому разі слід додати до відповідного резервуара сіль у поєднанні з багатофункціональним засобом для очищення. Перевірте відповідність налаштувань модуля пом'якшення води до жорсткості водопровідної води (див. інструкцію до посудомийної машини).
Швидке рішення: запустіть машину без завантаження на найінтенсивнішій програмі, скориставшись засобом Somat Machine Cleaner. Це дозволить видалити вапняний наліт. Якщо завантажений посуд повністю вкрито білою плівкою, що не розчиняється у воді, можна залишити цей посуд на час роботи машини із засобом для посудомийної машини. ВИНЯТОК: чутливий до кислоти посуд, наприклад, емальований чи декорований.
Що спричиняє потемніння столових приборів зі срібла після миття?
Що спричиняє появу райдужної плівки на столових приборах із нержавіючої сталі чи каструлях для варіння?
Що спричиняє появу іржавих плям, наприклад, на столових приборах із нержавіючої сталі? Перед миттям приборів у машині таких плям не було.
Як на виробах із нержавіючої сталі виникають дрібні іржаві плямки та як їх уникнути?
У деяких склянках з'являється непрозора молочна «поволока», якої неможливо позбутися. Чому це відбувається?
Виникнення корозії скла, що спричиняє молочне помутніння, залежить від типу скла й умов миття посуду. Попри стійкість до дії хімічних агентів із плином часу скло може пошкоджуватися як чистою водою, так і водяними розчинами. Внаслідок вимивання речовин склянка виглядає зношеною. Цей ефект посилюється при постійних змінах стану поверхні скла (вологе чи сухе) і стрибках температури (протягом проміжного циклу миття). Водночас візуальні ефекти на кшталт потемніння чи смужок молочного кольору внаслідок машинного миття скла можуть з'явитися через значний проміжок часу. Оскільки ми звикли до прозорості та блиску скла, будь-які зміни в структурі цього матеріалу помітні одразу. Описаний ефект не залежить від типу мийного засобу. Зазначена корозія скла може розвиватися при використанні будь-якого мийного засобу для автоматичної посудомийної машини. Водночас засоби Somat All in 1 та Somat Gold мають функцію захисту скла, що допомагає захистити скло від корозії впродовж значного часу.
Дієва порада на майбутнє: при купівлі нових виробів зі скла придивляйтеся до маркування чи приміток щодо придатності виробу для машинного миття посуду. Деякі виробники забезпечують стійкість скла до корозії протягом заданої кількості циклів миття посуду.
Чому пластикові вироби гірше висушуються в машині порівняно з іншим посудом?
Як уникнути подряпин на скляній поверхні?
Чому вимитий скляний посуд інколи має неприємний запах?
Існує поширений стереотип, що скляна поверхня є абсолютно рівною та герметичною. Насправді ж скло має шорстку нерівномірну структуру, яку можна розгледіти під мікроскопом. Маленькі частинки бруду можуть проникати до розломів у склі як протягом використання, так і під час миття посуду в машині. Залежно від умов миття посуду (вибраної програми, температури очищення, тиску води при розбризкуванні тощо) такі частинки можуть не видалятися при промиванні скла. Особливо часто це явище спостерігається з високими склянками та келихами, адже струмені води не завжди досягають їхньої основи. З плином часу з такими частинками можуть відбуватися хімічні реакції, що призводить до появи запаху на склі. При використанні склянки запах переноситься на напої. Описаний ефект особливо помітний у випадку газованої мінеральної води: бульбашки вуглекислого газу, що рухаються вгору, прихоплюють згадані частинки зі скляних стінок і виносять їх на поверхню.
Корозія скляного посуду, що експлуатується тривалий час, так само призводить до зміни структури поверхні. Це також полегшує затримку мікроскопічних частинок у склі.
Аби позбутися неприємних запахів від скла, промивайте посуд на високотемпературній програмі кілька разів поспіль. При здійсненні цієї процедури скляний посуд слід розміщувати на полиці таким чином, щоб струмені води досягали всіх ділянок поверхні скла. Залежно від стану та строку експлуатації склянок у деяких випадках неможливо остаточно позбутися неприємних запахів.
